Haitta-ainekartoitus

Asbestikartoitus- ja haitta-ainekartoitustyöt.
Raksakymppi – Järvenpää, Helsinki, Espoo, Vantaa

Asbestikartoitus ja haitta-ainekartoitus on lakisääteinen toimenpide, ennen purkutöiden aloittamista tai saneerausta. Asbestilaki tuli voimaan vuonna 2016.

Asbestia käytettiin runsaasti vuosina 1963-1979, kunnes sen käyttö kiellettiin. Asbestia löytyy paljon korjattavista ja purettavista rakennuksista, ja haitta-ainekartoitus antaa varman vastauksen asbestin tai kreosiitin esiintyvyydestä ja määrästä.

Raksakymppi Oy on pätevöitynyt yritys kartoittamaan asbestit ja haitta-aineet. Kartoituksia suoritetaan muutaman neliön tilasta useiden satojen neliöiden työkohteisiin. Asbesti on myrkyllinen aine pienessäkin mittakaavassa.

Jokaisesta ennen 1994 rakennetusta ja remontoitavasta kohteesta on lain mukaan tehtävä asbesti- ja haitta-ainekartoitus. Asbestipurkutyön aloitusilmoitus toimitetaan viikkoa ennen purkutyötä AVI:lle.

haitta-ainekartoitukset

Asbestin terveysriskit

Asbesti aiheuttaa suurta terveydellistä uhkaa terveydelle. Se on salakavala myrkky, koska se kerääntyy elimistöön, eikä poistu sieltä. Asbestipölyä leviää ilman välityksellä ehjiltäkin pinnoilta.

Asbestin käyttökohteet

Asbestia on käytetty paljon, sen hyvien ominaisuuksien vuoksi:

 • Rakennusten sisällä
 • Rakennusten ulkopinnoilla
 • Laatoitusten laasteissa
 • Liimoissa ja tasoitteissa
 • Lattiamateriaaleissa ja maaleissa
 • LVI-tuotteissa

PCB ja PAH -yhdisteet sekä raskasmetallit ovat todettu myös vaarallisiksi, jonka vuoksi myös näissä haitta-ainekartoitukset ovat tärkeitä. Kun nämä aineet ovat löydetty ja tunnistettu, rakennuksen purku tai korjaus saadaan suoritettua onnistuneesti niin, ettei se aiheuta vahinkoa rakennusta käyttäville.

Asbesti ja haitalliset aineet poistetaan oikeaoppisesti rakennuksen tilasta, sekä purkujäte tuhotaan oikein.

Haitta-aineiden kartoitus toimenpiteet

Haitta-aineiden ja asbestin kartoitus on määritelty selkeästi laissa, miten se tehdään:

 • Kartoitettavat tilat käydään läpi, ja otetaan näytteet eri materiaaleista
 • Raporttiin kirjataan jokainen löydös yksityiskohtaisesti
 • Asbestin määrä, laatu, kunto ja pölyävyys kirjataan
 • Tarvittavista toimenpiteistä tehdään kirjallinen suositus
 • Tapauskohtaisesti raportissa tuodaan esille kaikki olennainen, jolla on merkitystä ennen toimenpiteiden aloittamista.

Ammattitaitoista haitta-ainepurkua- ja kartoitusta vuodesta 2004

Raksakymppi on luotettava ja turvallinen valinta haitta-ainekartoituksiin- ja purkuihin. Puramme asbestin, kreosiitin ja muut haitta-aineet aina turvallisuussuunnitelman mukaisesti, sekä huolehdimme purkujätteen asianmukaisesta loppukäsittelystä.

Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa ja valvoo rakennushanketta, on huolehdittava, että asbestipurkutyötä varten tehdään asbestikartoitus.

VTT:n sertifioitu, AHA-asiantuntijan koulutuksen suorittanut kartoittajamme varmistaa, että kartoitus suoritetaan lain ja säädösten mukaisesti.

Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija – Sertifikaatti Nro C-25899-33-20